Pâtisserie Angelina – 226 Rue de Rivoli

Angelinę założył w  1903 roku austriacki cukiernik Antoine Rumpelmayer. Początkowo miejsce nazywało się po prostu Rumpelmayer dopiero później zostało zmienione na Anegelina -prawdopodobnie od imienia synowej.  Po jego śmierci w 1914 roku interes przejęła wdowa oraz jego syn Rene. Przez ponad wiek cukiernia zdobyła wielką sławę. Zaraz po jej otwarciu  stała się miejscem spotkań paryskiej arystokracji, elit i ludzi mody. Zaglądał tu Marcel Proust,  wpadała na kawę lub czekoladę Coco Chanel- nieopodal przy rue Cambon znajdowały się jej butiki.

Wnętrze Cafe Angelina
Wnętrze Cafe Angelina

Wystrojem wnętrza zajął się znany architekt z czasów Belle Epoque, Edouard-Jean Niermans.  Połączył elegancję, urok, wytworność, tworząc romantyczno - poetycki nastrój. Angelina jest spokojnym i wykwintnym miejscem.

Słynne przysmaki Angeliny:

Afrykańska Gorąca Chocolate

Znana czekolada składa się trzech wyselekcjonowanych odmian afrykańskiego kakao, pochodzących z Nigerii, Ghany i Côte d'Ivoire. To sekretne połączenie nadaje czekoladzie wyjątkowego, dystyngowanego smaku, którym bywalcy zachwycają się od lat.

 

 

474224820_8c8a85239b_z

Pâtisserie to rodzaj francuskiej lub belgijskiej cukierni specjalizującej się w ciastach i słodkościach. W obydwu krajach nazwa jest kontrolowana prawnie i może być używana tylko w miejscach, które zatrudniają licencjonowanego  maître pâtissier (można powiedzieć szefa kuchni patisserie). Aby stać się Patissier, kandydat musi odbyć odpowiednio długi trening, następnie praktykę oraz zdać pisemne egzaminy.  Zarówno we Francji jak i Belgii dość popularne są sklepy typu bulangerie-pâtisserie  czyli piekarnio - ciastkarnie. Możemy je spotkać zarówno w miastach jak i wioskach.

 

Ciastko Mont-Blanc

Słynne Mont - Blanc
Słynne Mont - Blanc

Mont Blanc to cisto, którego podstawą jest beza, nadzienie z lekkiej bitej śmietany pokryte efektownie masą z kasztanowca. Z pewnością dostarczy przyjemności nawet najbardziej wymagającm podniebieniom. Wyjątkowa, nieujawniona receptura cista wytwarzanego od 1903 roku przyczyniła się do rozsławienia marki Angelina.

Biznes był prowadzony przez rodzinę Rumpelmayer do 1963 roku. W 2003 roku został przejęty przez Groupe Bertrand, będącą właścicielem sieci fast food. Za jej pośrednictwem Anegilna zaczęła podbijać rynki środowo i daleko wschodnie. Jej marka i wyroby są już znane w takich miastach jak Hong Kong, Dubai, Doha, Tokyo czy Pekin. Właściciel planuje dalszą ekspansję na rynek Amerykański i Europejski. Może i kiedyś w Warszawie się doczekamy i w niedzielne popołudnie będziemy mogli podelektować się smakami Paryżem na przykład patrząc na Wisłę 🙂

 

"Angelina"

226 Rue de Rivoli

Paryż

W Paryżu Angelina znajduje się w jeszcze kilku lokalizacjach, m. in. na bulwarze Haussmana. Wszystkie lokalizacje podane na stronie internetowej.