Angelinę założył w  1903 roku austriacki cukiernik Antoine Rumpelmayer. Początkowo miejsce nazywało się po prostu Rumpelmayer dopiero później zostało zmienione na Anegelina -prawdopodobnie od imienia synowej.  Po jego śmierci w 1914 roku interes przejęła wdowa oraz jego syn Rene. Przez ponad wiek cukiernia zdobyła wielką sławę. Zaraz po jej otwarciu  stała się miejscem spotkań paryskiej arystokracji, elit i ludzi mody. Zaglądał tu Marcel Proust,  wpadała na kawę lub czekoladę Coco Chanel– nieopodal przy rue Cambon znajdowały się jej butiki.

Wnętrze Cafe Angelina

Wnętrze Cafe Angelina

Wystrojem wnętrza zajął się znany architekt z czasów Belle Epoque, Edouard-Jean Niermans.  Połączył elegancję, urok, wytworność, tworząc romantyczno – poetycki nastrój. Angelina jest spokojnym i wykwintnym miejscem.

Słynne przysmaki Angeliny:

Afrykańska Gorąca Chocolate

Znana czekolada składa się trzech wyselekcjonowanych odmian afrykańskiego kakao, pochodzących z Nigerii, Ghany i Côte d’Ivoire. To sekretne połączenie nadaje czekoladzie wyjątkowego, dystyngowanego smaku, którym bywalcy zachwycają się od lat.

 

474224820_8c8a85239b_z

Pâtisserie to rodzaj francuskiej lub belgijskiej cukierni specjalizującej się w ciastach i słodkościach. W obydwu krajach nazwa jest kontrolowana prawnie i może być używana tylko w miejscach, które zatrudniają licencjonowanego  maître pâtissier (można powiedzieć szefa kuchni patisserie). Aby stać się Patissier, kandydat musi odbyć odpowiednio długi trening, następnie praktykę oraz zdać pisemne egzaminy.  Zarówno we Francji jak i Belgii dość popularne są sklepy typu bulangerie-pâtisserie  czyli piekarnio – ciastkarnie. Możemy je spotkać zarówno w miastach jak i wioskach.

 

Ciastko Mont-Blanc

Słynne Mont - Blanc

Słynne Mont – Blanc

Mont Blanc to cisto, którego podstawą jest beza, nadzienie z lekkiej bitej śmietany pokryte efektownie masą z kasztanowca. Z pewnością dostarczy przyjemności nawet najbardziej wymagającm podniebieniom. Wyjątkowa, nieujawniona receptura cista wytwarzanego od 1903 roku przyczyniła się do rozsławienia marki Angelina.

Biznes był prowadzony przez rodzinę Rumpelmayer do 1963 roku. W 2003 roku został przejęty przez Groupe Bertrand, będącą właścicielem sieci fast food. Za jej pośrednictwem Anegilna zaczęła podbijać rynki środowo i daleko wschodnie. Jej marka i wyroby są już znane w takich miastach jak Hong Kong, Dubai, Doha, Tokyo czy Pekin. Właściciel planuje dalszą ekspansję na rynek Amerykański i Europejski. Może i kiedyś w Warszawie się doczekamy i w niedzielne popołudnie będziemy mogli podelektować się smakami Paryżem na przykład patrząc na Wisłę 🙂

 

„Angelina”

226 Rue de Rivoli

Paryż

W Paryżu Angelina znajduje się w jeszcze kilku lokalizacjach, m. in. na bulwarze Haussmana. Wszystkie lokalizacje podane na stronie internetowej.