Kuchnia francuska jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Przysmaki i potrawy z Francji opierają się w dużej mierze na składnikach śródziemnomorskich, a więc owocach morza i rybach. Francuzi używają również sporej ilości serów, warzyw czy chrupiącego pieczywa. Które przepisy francuskie są najpopularniejsze? Jakie są tradycyjne dania, których każdy powinien skosztować we Francji? Zobacz, czym charakteryzuje się klasyczna kuchnia francuska i typowe francuskie jedzenie.

Kuchnia francuska – najpopularniejsze jedzenie francuskie

Francuskie przysmaki, czyli żabie udka i ślimaki

Wbrew pozorom żabie udka nie są tradycyjną przystawką dla Francuzów. Owszem, mieszkańcy lubią jeść tę potrawę. Zazwyczaj jednak zachwycają się nią bogatsi ludzie – zwłaszcza że żabie udka są naprawdę drogie. Z tego też względu potrawy z nich przyrządzane podaje się w luksusowych, eleganckich restauracjach. Tradycyjne dania z żabich udek serwuje się zazwyczaj z masłem, czosnkiem oraz drobno posiekaną pietruszką. Francuzi jedzą żabie udka rękoma. Uwielbiają też popijać je winem, zwłaszcza czerwonym bądź białym.

Jeszcze jednym francuskim przysmakiem tego typu są ślimaki. Najbardziej popularne we Francji są ślimaki po burgundzku, które w restauracjach serwowane są podobnie jak żabie udka – z masłem czosnkowo-ziołowym oraz koperkiem. Modę na ślimaki zapoczątkował w XIX wieku Marie-Antoine Carême, ojciec francuskiej kuchni. Pyszne i proste przepisy na żabie udka oraz ślimaki znajdziesz na stronie z przepisami kuchni francuskiej.

Aromatyczna zupa cebulowa

Jakie są podstawy kuchni francuskiej? Oczywiście zaczynają się od cudownej, smacznej zupy cebulowej! Niektórzy uważają, że jest to najznakomitsze danie wymyślone przez Francuzów. Zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, co sprawia, że najlepiej sprawdza się jesienią oraz zimą. Bazą takiego dania jest wywar mięsno-warzywny bądź tylko warzywny (dla wegetarian), a dodatkiem jest smażona cebula. Zupę podaje się z grzankami bądź pszenną bułką, zapiekaną w warstwie startego sera.

Zupę cebulową dostaniesz w niemal każdej francuskiej restauracji. Dawniej ludzie we Francji żywili się nią, ponieważ cebula była składnikiem łatwo dostępnym i niedrogim. Dziś zupa uchodzi za jeden z największych przysmaków francuskich, który jest aromatyczny, estetycznie podany i wyjątkowo smaczny. Fakt, może nie jest to danie dietetyczne. Warto pamiętać jednak, że dawniej chodziło przecież właśnie o to, aby zupa mogła nasycić każdego głodnego człowieka. Właśnie taki efekt zupa cebulowa zachowała do dziś.

Ratatouille – smakowita potrawa jarska

Typowe jedzenie francuskie wielu osobom kojarzy się głównie z tym daniem. Ratatouille bądź inaczej ratatuj wywodzi się z Nicei. Głównymi składnikami potrawy są warzywa – papryka, pomidory, cebula, cukinia oraz bakłażany. Najpierw warzywa są podsmażane, a następnie duszone. Danie okrasza się ziołami prowansalskimi. Francuzi uwielbiają popijać ratatouille czerwonym winem.

Niektórzy Francuzi serwują potrawę jako jednogarnkowe danie, opierające się wyłącznie na warzywach. Inni z kolei dorzucają do ratatouille mięso. W niektórych częściach Francji potrawę podaje się zaś zawiniętą w naleśniki – Francuzi czasem jadają ją w ten sposób na zimno. W wersji tradycyjnej, a więc bezmięsnej, ratatouille będzie prawdziwym rarytasem dla wielbicieli kuchni wegetariańskiej.

 

Czym charakteryzuje się kuchnia francuska? Oto podstawy francuskiej kuchni!

Tradycyjny francuski deser – crème brûlée

Francuzi uznają ten tradycyjny, przepyszny deser za jeden ze swoich najlepszych. Zwłaszcza że opisany został on w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku. Crème brûlée posiada już zatem bardzo długą historię. Deser to nic innego jak zapiekany deser ze śmietanki, cukru i żółtek. Na wierzch kremu wykłada się warstwę skarmelizowanego cukru, a także różne dodatki. Często jest nim laska wanilii bądź czekolada. Niektórzy też ozdabiają deser owocami.

Crème brûlée podawany jest zazwyczaj w schłodzonym kokilku – okrągłym, małym naczyniu w kształcie miseczki. Mimo że deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, jego smak jest bardzo wykwintny. Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości, we Francji po prostu nie możesz przejść obok tego deseru obojętnie!

Klasyczna kuchnia francuska, czyli francuskie omlety

Omlety przyrządza się z roztrzepanych jajek, odrobiny mleka, soli i masła. Na świecie jest mnóstwo wariacji wokół omletów. Ludzie uwielbiają zajadać się nimi nie tylko na śniadanie, ale też na obiad i kolację – wszystko zależy głównie od tego, co znajduje się w środku omleta.

Francuskie omlety smażone są tak samo, jak klasyczne, jednak wyłącznie z jednej strony. Z reguły nie dodaje się do nich zbyt wielu różnorodnych dodatków, choć Francuzi chętnie wrzucają do środka kozi ser. Popularny we Francji jest omlette du fromage oraz omlette du jambon. Znaleźć je można niemal w każdej francuskiej restauracji. Najczęściej jadane są z serem, ale też łososiem, szynką, fetą bądź nawet figami.

Tradycyjne moules a la mariniere

Francuzi uwielbiają mule. Jest to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych dań, z których zasłynęła kuchnia francuska. Mule hoduje się głównie na wybrzeżach regionu Bretanii, a dokładniej w miejscowości Cancale. Słynne francuskie moules a la mariniere bardzo często gotuje się na białym winie, które nadaje owocom morza głębokiego, aromatycznego zapachu i cudownego smaku.

Francuzi przyrządzają mule na wiele różnych sposobów, podając je z typowo francuskimi serami, mlekiem kokosowym bądź w sosie prowansalskim. Jeżeli chcesz spróbować samodzielnie przygotować mule po francusku, pamiętaj, że powinny mieć one zamkniętą skorupkę. Mule będą gotowe wówczas, gdy ich skorupki się otworzą.

Newsletter

Dołącz do grona subskrybentów!

Dziękuję za Twoje zainteresowanie! Otrzymałeś właśnie maila z prośbą o potwierdzenie subskrypcji !